Waterstof op Curaçao!
 
actueel
Als conceptontwikkelaar met oog op de toekomst zocht ik naar een bouwplan voor een groots, internationaal project op Curaçao ...

* ... waar de eilandbewoners er zelf direct beter van worden (niet in de laatste plaats voor commitment) en ze op termijn weer trots laat zijn op hun afkomst (Caribbean Island Pride).
*
Een project dat gebruik moest maken van de overzichtelijkheid van het eiland. Zo beschikt Curaçao over de harde en zachte infrastructuur van een - weliswaar kleine - natie. Deze staan ten dienste van een regio die qua grootte en inwonertal te vergelijken is met Nijmegen.
*
Een bedrijfsmatig project moest het ook zijn. Een groots project  betekent hoge investeringen. De zekerheden om hier tot een aanvaardbaar return on investment te komen, moesten zich met elk bestaand investeringsproject van deze orde kunnen meten.
*
En tenslotte maar zeker niet in de laatste plaats moest het een project zijn waarbij dé Curaçaose grondstoffen worden gebruikt: zon- en windkracht.

Zo'n project kan niet anders dan over waterstof als energiedragend medium gaan.


Curaçao is rijk

Zon, iedere dag een stevige (passaat)wind en goede verbindingen met de rest van de wereld voor slechts (!) 130 duizend inwoners, dát is Curaçao. Maar ook is het de grootste haven van het zuidelijk Caraïbisch gebied, blijkt de luchthaven geschikt voor de zwaarste toestellen en bestaat er een navenante dienstverlenende infrastructuur. Curaçao is een brug tussen Noord- en Zuid-Amerika en heeft een sterke lijn naar Europa door de band die het met Nederland heeft.

 … en arm.

Een groot deel van de dagelijkse uitgaven van de meeste eilandbewoners wordt besteed aan energie; op het grootste eiland van het Koninkrijk der Nederlanden blijkt elektriciteit per gebruikseenheid het duurste ter wereld te zijn. Zoetwater is schaars en dus ook kostbaar.

Daarnaast staat Curaçao niet alleen bekend als toeristenoord, maar ook als doorvoerhaven van cocaïne. Met het opvoeren van controles op verdovende middelen aan met name de Nederlandse grenzen, stijgt het aantal zware delicten op het eiland.

 Propositie

Jeremy Rifkin, adviseur van twee Amerikaanse presidenten, voorziet dat in een nabije toekomst de energie van het rijke McWesten wordt geproduceerd door de zonrijke voormalige ontwikkelingslanden. De aldaar opgewekte zonne-energie wordt als waterstof getransporteerd. Deze ontwikkeling noemt hij “the hydrogen revolution”.


Dit initiatief uit 2005 was een aanzet om te verkennen of de waterstofrevolutie – in het klein – op Curaçao kon beginnen.

Strategie

Op 21 april 2005 organiseerde NewDay.nl een eerste verkenning naar het mogelijk starten van een waterstofeconomie op Curaçao”. De Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen de heer Paul Comenencia opende de bijeenkomst. Plaats van handeling: het Antillenhuis te Den Haag.

De aanwezige deelnemersgroep bestond uit een vijftiental professionals komende uit: de Nederlandse waterstofsector en plant- en utilitybouw.

Besloten

Waterstof als energiemedium blijkt twee stappen te ver. Wellicht heeft Jeremy Rifkin gelijk, maar dan nog heeft hij de specialisten niet mee. Wel erkent de Groep 21 April  dat Curaçao uitermate geschikt is voor verduurzaming van de elektriciteitsproductie. Er is afgesproken om in samenwerking met het lokale energiebedrijf Aqualectra een alternatief duurzaam capaciteitsplan te ontwikkelen. 
Momenteel staan de acitiviteiten geparkeerd, maar nog wel stand-by: content & contacten. Uiteraard geldt dit niet voor eeuwig. 

Neemt u hier kennis van het laatste werkdocument vóórdat de groep bij elkaar kwam, compleet met actieve links en achtergrondinformatie. U kunt vrijelijk over deze informatie beschikken. Bij gebruik en doorpublicatie verwachten wij wel bronvermelding.NewDay.nl is voldoende.

NB - Bekijkt u zeker (nog) eens de TV-documentaire De Waterstofrevolutie van Rob van Hattum.
Achtergronden
VPRO's Tegenlicht De Waterstofrevolutie - deel II (!)
Verdere links mbt waterstof in Nederland
Jeremy Rifkin's Foundation of Economic Trends
www.zakelijkcuracao.com
site
communitylinks
entree
NewDay.nl?
OPMARS - Ruimte voor Kennis!

Rotterdam / Nijmegen
2003 - 2005
juni 2007


Links 1 op 1-mails
*
VPRO's Tegenlicht
De Waterstofrevolutie (II)

*
Jeremy Rifkin's Foundation of Economic Trend
*
ReConcept
*
Verdere waterstoflinks in Nederland.
*
Wat gebeurt waar?

Politieke Academie
*
International Institute of Air and Space Law
*
Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam

Proud to be associated with: Go to the Community Site


Waarom Curaçao persoonlijk?

Ik ben met het eiland begaan.

Mijn moeder is er geboren, mijn dochter heeft er gewoond en het schrijven daar gaat lekker.

Ik voel me daar wel thuis.

Daarnaast  doe ik zo nu en dan een klusje voor
BonConsult.

 advertentie
DVD Download
NewDay.nl | Richard Reekers
1996 - online 1999 - 2007